Email: kontakt@

varmepumpeguides.dk

Hovedgaden 29

4600 Ringsted

Ingen telefonisk support

Men vi svare gerne på mails

Oliefyr, gasfyr, el-varme eller varmepumpe? Der er mange muligheder at overveje, når man skal have opvarmet sit hus eller sin lejlighed og hver mulighed har sine ulemper og fordele. En af de grønneste og billigste er helt klart varmepumpen, for du ikke alene udnytter energien, der allerede er i luften eller jorden, men også fordi du typisk kan reducere din varmeregning med 50%. Du sparer altså både penge og miljøet. Der er mange fordele ved varmepumpen men også meget at tage stilling til og huske inden du laver en god investering. Men bare rolig, du kan læse alt, hvad du har behov for at vide om varmepumper her.

Hvilke varmepumper findes der?

Der er flere typer af på markedet, heriblandt luft til vand-varmepumper, luft til luft-varmepumper og jordvarmepumper. Hver type har sine fordele og ulemper.

Luft til luft-varmepumpen er den billigste af dem alle og fungerer ved at udvinde varmen fra luften udenfor for derefter at sende den varme luft ind i huset. Luft til luft-varmepumpen er både effektiv og energibesparende. Den ses ofte i sommerhuse eller parcelhusbyggeri. Luft til luft-varmepumpen er blevet populær, fordi installationsprisen er lav, samt at der er store besparelser på driften.

Luft til vand-varmepumpen er god, fordi den ikke stiller krav til et friareal. Den er også både effektiv og hurtig at installere. En sådan pumpe er en billigere investering, men ikke helt så effektiv som et jordvarmeanlæg.

Med et jordvarmeanlæg er du sikret et effektivt og grønt varmesystem. I modsætning til de to øvrige pumper er det en noget dyrere investering, der også kræver mere plads på grunden. Jordvarmeanlægget er altså en varmepumpe løsning for dig, der har en stor grund og lidt ekstra ressourcer at investere.

Fordele ved en varmepumpe

Fordelene afhænger selvfølgelig af, hvilken type du vælger.

  • Energieffektiv varme. Afhængig af hvilken varmepumpe du vælger, vil du opleve en stigning i hvor meget varmeenergi, der bliver leveret til din husstand. En luft til vand-varmepumpe leverer f.eks. 3,5-5 gange mere energi, end den bruger af strøm.
  • Det er mere miljøvenligt, da energien fra en varmepumpe er vedvarende og dermed også en af de mest miljøvenlige varmeløsninger på markedet.
  • Det er en totalløsning, som både varmer din bolig og dit vand. Det bliver ikke nemmere.
  • Hvis du vælger en luft til vand-varmepumpe eller luft til luft-varmepumpe, er du sikret en lydsvag løsning, som du ikke vil ligge mærke til, efter den er blevet installeret.
  • Tænker du på økonomien er der flere fordele end de nedsatte varme omkostninger. Det kan nemlig godt virke som en dyr investering, men du har faktisk tjent din varmepumpe ind efter bare 5 til 10 år. Du er også sikker på at tjene pengene ind igen for en varmepumpe er driftssikker.
  • Med en jordvarmepumpe har du ingen synlige installationer i modsætning til luft til luft eller luft til vand varmepumper.
  • En varmepumpe kræver næsten ikke nogen vedligeholdelse udover et årligt tjek og så skal du desuden heler ikke bestille olie, brænde eller andet for at være sikker på, at der er varme i huset.

Et grønnere alternativ

I dag går flere og flere op i at vælge grønne energikilder og her er varmepumpen et godt alternativ til mere CO2 forurenende varmekilder som f.eks. varmefyret. Fordi en varmepumpe udnytter naturens naturlige ressourcer og omdanner dem til energi, er det en grønnere og mere bæredygtig måde ikke at få kolde tær om vinteren. En pumpe er god ved naturen selvom den benytter sig af en lille smule energi til at køre rundt. Den største del af energiforbruget får du dog helt gratis fra vores egen kære moderjord, hvilket er en af hovedgrundende til at du mindsker dit og din husholdnings CO2 udslip markant. Du kan altså med god samvittighed investere dine penge i en varmepumpe. Du er nemlig sikret en grønnere og mere økonomisk løsning som både din pengepung og verden vil takke dig for mange år frem.

Husk tilladelser og tilskud

Går du og overvejer at få installeret en jordvarmepumpe, skal du have hentet en tilladelse hos kommunen så du ikke kommer i problemer. Dette er dog ikke nødvendigt med en luftbaseret pumpe. Det er dog ikke kun en dårlig ting, for når du kontakter kommunen efter en tilladelse, kan du samtidig også søge om fradrag ved at få installeret din pumpe. Installering af varmepumper er nemlig opfattet af håndværkerfradraget, så der er også penge at spare der.
Det er desuden vigtigt, at du får registeret din pumpe hos BBR.

Du bør også undersøge, hvilke regler der er for kontrol af din pumpe. Et jordvarmeanlæg skal f.eks. kontrolleres mindst en gang årligt. Desuden skal en varmepumpe overholde kravene om effekt. Dem kan du se på i bygningsreglementet.

Vi anbefaler at du tager fat i ekspert Tim Petersson, fra varmepumpe-guide.dk og får en god snak med ham om mulighederne.

Sådan får du varmen til at fordele sig

Hvis din pumpe er korrekt placeret, kan den være billig i drift. Er dette dog ikke tilfældet, bliver en varmepumpe meget hurtig en alt for dyr fornøjelse og ikke mindst en meget kold en. Du bør derfor også være opmærksom på at møbler, døre eller halvvægge ikke stopper varmen fra at kunne cirkulere rundt i huset.

Selvom din pumpe er placeret korrekt, kan der stadig godt være koldt i huset. Det er derfor at en inddeler kan være den perfekte løsning. En varmepumpe med 2 eller 5 indedele, kan sørge for at varmen fordeles i huset. Det kan f.eks. være brugbart, hvis du bor i et fleretagers hus.  Husk dog især på ikke at placere indedelene i små rum da du igen kan komme ud for at varmen, ikke kan cirkulere rundt i resten af huset og så er du jo lige vidt. Indedelene er særligt brugbare i huse med mange døre og steder, hvor varmen kan sive ud. Indedelene kan reguleres individuelt, så hvert sted i huset passer til dine og familiens behov.

For at sikre den bedst mulige brug af din varmepumpe bør du få hjælp af din installatør, så du er sikret, at din pumpe er korrekt installeret uanset om du har indedelene eller ej.