Email: kontakt@

varmepumpeguides.dk

Hovedgaden 29

4600 Ringsted

Ingen telefonisk support

Men vi svare gerne på mails

Fokus på grøn og bæredygtig energi er de seneste år blevet skærpet og miljøvenlige løsninger i forhold til strøm, varme, biler og meget mere er blevet mere og mere populære og efterspurgte for at løse jordens klimaudfordringer. Det er måske derfor, du har rettet blikket imod en varmepumpe, eller på grund af de økonomiske besparelser du kan gøre dig. Det er smart at kunne trække på den gratis grønne energi som naturen stille til rådighed og som du kan udnytte, når du køber en varmepumpe, men hvilken varmepumpe er bedst for dig? En luft til luft varmepumpe, en luft til vand varmepumpe eller måske et jordvarmeanlæg. Her kan du læse mere om dem alle tre og særligt om fordelene ved en luft til vand-varmepumpe som er det nye sort.

Hvad er en varmepumpe?

Hvad er en varmepumpe egentlig? Og hvordan virker den overhovedet? Ser du, en varmepumpe er en slags varmeanlæg, ligesom et olie- eller gasfyr, som sørger for, at du har varme i huset og, med de fleste varmepumpemodeller, også varmt vand. Varmepumpen virker ved at udnytte den gratis ressource, der er i luften eller jorden, afhængig af om du bruger en luft til luft varmepumpe, en luft til vand varmepumpe eller en jordvarmepumpe. Ved at udnytte luften eller jordens varme kan pumpen via en proces omdanne denne ressource til varme, så vinteren ikke føles nær så kold.

Du har nok allerede gættet dig til, at en sådan pumpe koster penge på elregningen, men det er så lille en procentdel i forhold til, hvad du ville bruge på elvarme, at det er investeringen værd. Både for din økonomi men også for miljøet. En varmepumpe, heriblandt luft til vand-varmepumpen er altså et økonomisk og miljørigtig varmeanlæg.

Hvad er forskellen på en luft til vand-varmepumpe, en luft til luft-varmepumpe og et jordvarmeanlæg?

Har du undersøgt lidt om varmepumper, har du allerede fundet ud af, at der er oftest, er tale om tre typer af varmepumper, som også er blevet nævnt her. Både luft til vand varmepumpen, luft til luft varmepumpen og til sidst men ikke mindst jordvarmeanlægget.

Bor du i sommerhus er luft til luft-varmepumpen nok den bedste ide for dig. Den er den billigste og nemmeste at installere men varmer til gengæld ikke vandet i huset. Den fungerer ved at trække varme fra luften udenfor og derefter om distribuerer den inde i huset. En luft til luft-varmepumpe er både billig og energisparende og mange af dem kan fungere som aircondition i de varme sommermåneder.

En luft til vand-varmepumpe er nok den bedste varmepumpe til den almene dansker, som gerne vil leve et grønnere og billigere liv. Den optager nemlig ikke plads i haven og er noget billigere end jordvarmeanlægget. Den fungerer bedst, hvis du har vandbåren gulvvarme fremfor fjernvarme. Luft til vand-varmepumpen virker ved at udnytte varmeenergien taget fra luften, som føres ind i en varmeveksler, der derefter overfører varmen til et kølemiddel. Derefter bliver kølemidlet komprimeret, så trykket hæver sig og temperaturen stiger. Med en luft til vand-varmepumpe er du sikker på et varmt hus, varme bade og en billig regning.

Til sidst er der jordvarmeanlægget også kendt som jordvarmepumpen. Det er den mest effektive pumpe men også den dyreste. Den fungerer ved at tage varme fra det øverste lag af jorden og leder det igennem en væskefyldt slange og ind til varmepumpen. Derfor kræver denne løsning også mere plads da man gerne skal have dobbelt så meget have areal som husareal for, at det fungerer.

Fordelen ved en luft til vand-varmepumpe

Som med alle andre vare er der fordele og ulemper ved en luft til vand-varmepumpe. Mange af fordelene kan du også finde ved de andre varmepumper og det der får luft til vand-varmepumpen til at skille sig ud, er dens pris og kvalitet, da den både kan gøre huset og vandet varmt, men ikke kræver det samme økonomisk som en jordvarmepumpe.

Derudover så slipper du for at skulle tænke på alt bøvlet med en olietank og et oliefyr eller måske endda at skulle ned i kælderen og tænde op, så der kommer varme på i huset. Dermed slipper du også for lugtgener, som der ofte kan være i et fyrrum.

Du får også en høj driftsikkerhed med nem betjening og du kan desuden investere dine penge i en varmepumpe med god samvittighed. Både økonomisk men også fordi du støtter den grønne omstilling.

Ulemperne ved en luft til vand-varmepumpe

Der er selvfølgelig også nogle ulemper, som du skal tage med i din betragtning, inden du gør dig et køb. Det er blandt andet, at en luft til vand-varmepumpe kan udlede en del støj på ydersiden og du bør derfor tjekke med forhandleren, om du kan finde den model, der støjer mindst inden for dit budget og derudover ikke stille den tæt på soveværelse eller naboen – så kan du være sikker på klager.

Den er heller ikke lige så effektiv og økonomisk som jordvarme og nogle mener heler ikke, den er så pæn at se på. Derudover skal den også dimensioneres til det individuelle hus. Isoleringen også vigtig, da en luft til vand-varmepumpe ikke dur i dårligt isolerede huse.

Mange af disse ulemper er dog noget du kan tage højde for og arbejde dig uden om, hvis det er det du vil.

Detaljerne du gerne vil huske

Til sidst er der også detaljer du gerne vil huske. F.eks. at du, i modsætning til med en jordvarmepumpe, ikke behøver at indhente tilladelse fra kommunen, men at du også kan søge om tilskud, da en varmepumpe som regel er dækket af håndværkerfradraget. Du bør også få meldt din ændring af varmeanlæg til BBR, da dette er eget ansvar.

Du gør også klogt i at undersøge, hvor meget din luft til vand-varmepumpe larmer. De larmer nemlig i forskellig grad og støjgener kan forbygges ved at tale med din forhandler. Når du alligevel taler med forhandleren, så gør du også klogt i at tale om varme distributionen. Det kan nemlig have noget at sige i forhold til, hvor mange indedele du og din husstand har behov for.