Email: kontakt@

varmepumpeguides.dk

Hovedgaden 29

4600 Ringsted

Ingen telefonisk support

Men vi svare gerne på mails

Grøn omstilling er det nye sort og de seneste år er der blevet et skærpet fokus på grøn, bæredygtig og vedvarende energi og miljøvenlige løsninger, når det kommer til el, biler og varme. Disse løsninger er også blevet mere og mere populære og efterspurgte og her kan en jordvarmeanlæg være et super godt grønt alternativ.

Men hvad er sådan en varmepumpe egentlig? Og hvad er forskellen på et jordvarmeanlæg, en luft til luft-varmepumpe og en luft til vand-varmepumpe? Det kan være forvirrende at finde rundt i, men der er råd, hvis du gerne vil have en bid af kagen og udnytte den smarte løsning, som varmepumpen er. Det bliver jo ikke smartere end at trække på den grønne gratis energi, som naturen har stillet til rådighed.

Varmepumper – hvad er det?

Varmepumper er et godt grønt alternativ til mere traditionelle varmeanlæg som gas eller oliefyr. Varmepumpen er nemlig, ligesom oliefyret et varmeanlæg, som sikrer, at du har varme i huset og opvarmet vand i dine haner, med undtagelse af luft til luft-varmepumpen. Den store undtagelse er, at varmepumpen, herunder jordvarmeanlægget, effektivt gør brug af jordens vedvarende energiressourcer, som er ganske gratis og meget mere bæredygtig. Den virker dermed også ved at gøre brug af den varme luft eller jord, afhængig af, om du gør brug af en luft til luft-varmepumpe og luft til vand-varmepumpe eller et jordvarmeanlæg også kendt som en jordvarmepumpe. Ved at udnytte varmen i jorden eller luften kan pumpen omdanne denne varme til brugbar varme, som kan komme husholdningen til gode.

En varmepumpe er dog ikke gratis, men den koster væsentlig mindre på din strømregning end f.eks. elvarme ville og den er derfor også hurtigt tjent ind. En varmepumpe er altså både et økonomisk og grønt alternativ.

Varmepumper i øst og vest – hvilke typer er der?

Hvis du allerede har kigget lidt rundt på nettet, har du erfaret, at der oftest bliver talt om tre forskellige former for varmepumper, som alle sammen kan virke meget ens og meget forskellige på samme tid. Hvad er overhovedet forskellen på en luft til vand-varmepumpe, en luft til luft-varmepumpe og et jordvarmeanlæg?

En luft til luft varmepumpe vil være fordelagtig, hvis din primære opvarmningsmetode er el-radiatorer. Det er den billigste og nemmeste at installere, men varmer til gengæld ikke vandet i huset. Den er særligt fordelagtig i sommerhuse. Luft til luft-varmepumpen har nemlig også tit den fordel at kunne bruges som aircondition på en varm sommerdag.

En luft til vand-varmepumpe er en god middelvej. Den er både effektiv, om end ikke så effektiv som jordvarmeanlægget og også fornuftig til prisen. Den optager ikke alverdens plads i haven, hvilket også er en af fordelene. Luft til vand-varmepumpen fungerer ikke særlig godt til fjernvarme, men er en god investering, hvis du har vandbåren gulvvarme. Luft til vand-varmepumpen fungerer mere eller mindre på samme måde som luft til luft-varmepumpen med nogle få undtagelser. Her bliver varmen udefra nemlig først ind til et kølemiddel, som komprimeres, så trykket hæves og temperaturen stiger.

Den bedste og mest effektive type varmepumpe er jordvarmeanlægget, der også kan være kendt som jordvarmepumpen eller væske til vand-varmepumpen. Den virker ved at tage varme fra det øverste lag af jorden for derefter at lede det igennem en slange og ind til en varmepumpe. Derfor kræver denne løsning også en del plads udenfor, da man som minimum skal kunne grave et areal op, der er det dobbelte af huset, der skal opvarmes.

Fordelene ved et jordvarmeanlæg

Der er en del fordele ved et jordvarmeanlæg. For det første er der en kæmpe besparelse at hente, da et jordvarmeanlæg producerer tre gange så meget energi, som det forbruger. Derfor producerer den også billig energi og du kan ende med at skære dit energiforbrug i halv under de rette forhold.

Energipriserne begynder også at stige og derfor vil din investering måske ende med at blive bedre og bedre som det sker. Du kan altså ende med at tjene dit jordvarmeanlæg godt ind igen. Desuden er der heler ingen vedligeholdende udover et årligt tjek og rengøring af filteret i pumpen. Det bliver ikke meget lettere. Er du desuden i gang med et nybyggeri, er det særligt fordelagtigt at anlægge et jordvarmeanlæg, da det vil være nemt og hurtigt at grave ned.  

Desuden er det en god og bæredygtig måde, at varme sit hjem op da man reducere sit CO2 forbrug drastisk. Et jordvarmeanlæg er altså både økonomisk og miljømæssigt forsvarligt, da du både får en bæredygtig økonomi og et bæredygtigt anlæg til at holde dig og din familie varme i de kolde vintermåneder.

Ulemperne ved et jordvarmeanlæg

Som alle andre investeringer er der også ulemper og jordvarmeanlægget er ikke en undtagelse, selvom det er det bedste på markedet i forhold til varmepumper. Du kommer nemlig ikke udenom, at boligen skal være velisoleret, for ellers kan det der skulle være en god investering pludselig være en dyr fornøjelse.

Det koster desuden et sted imellem 100.000 til 130.000 kroner at installere et jordvarmeanlæg i et almindeligt hus og så er det selvfølgelig afhængigt af elprisernes udvikling, da det kører på el.  Dette kan dog nemt modvirkes ved også at installere solceller og det er stadig væsentlig billigere end elvarme.

Til sidst er der også det faktum, at det er meget pladskrævende. Der skal nemlig nedgraves slanger, på det dobbelte af det areal, som huset der skal opvarmes.

Gode råd

Der er også mange ting at huske, når du skal investere i en jordvarmepumpe. For eksempel skal du indhente en tilladelse fra kommunen for at få lov til at grave et jordvarmeanlæg ned, hvilket du ikke behøver at gøre når du installere en luft til luft eller luft til vand-varmepumpe. Du bør i samme ombæring også søge om tilskud da du, når du installere en varmepumpe, er dækket af det, der hedder håndværkerfradraget. Til sidst bør du i den praktiske ende sørge for at melde din ændring af varmeanlæg til BBR. Det er nemlig dit ansvar og du kan let komme i klemme, hvis du ikke får det gjort.