Email: kontakt@

varmepumpeguides.dk

Hovedgaden 29

4600 Ringsted

Ingen telefonisk support

Men vi svare gerne på mails

Der er meget at navigere i, når det kommer til at skulle vælge en varmepumpe, som er det nye, hippe alternativ til olie eller gasfyr. Det er både grønnere og billigere. Men hvad er en varmepumpe og hvad er forskellen på en luft til luft varmepumpe, en luft til vand varmepumpe og en jordvarmepumpe? Det kan være en jungle at finde rundt i. Dit valg har stor betydning, ikke bare for din økonomi men også for din varme. Det gode ved en luft til luft varmepumpe, ligesom mange andre varmepumper er, at den bruger naturens egne naturlige ressourcer for at skabe varme til dig og din familie og dette er næsten kvit og frit og så er der mange penge at spare.

Hvad er en varmepumpe egentlig?

En varmepumpe er en form for varmeanlæg, der gør brug af den gratis varme ressource som du finder i luften eller i jorden for derefter at bruge denne varme til at opvarme din bolig. Her vil du måske undre dig, skal sådan en varmepumpe ikke bruge strøm? Og jo, det skal den, men selvom både luft til luft varmepumpen, luft til vand varmepumpen og jordvarmepumpen bruger el, er det så lille en procentdel i forhold til normal elvarme. De er altså både meget mere miljøvenlige og væsentlig billigere i drift. En varmepumpe, som en luft til luft varmepumpe bruger nemlig kun omkring en fjerdedel af den elektricitet, som andre varmeanlæg bruger.

Varmepumper kan i teorien bruges i alle typer bygninger, men hver slags pumpe er mere eller mindre fordelagtige i forhold til bygningen. Et varmepumpe anlæg er nemlig på størrelse med et køleskab, men afhængigt af om du har en luft til luft varmepumpe eller en luft til vand varmepumpe, kan du placere størstedelen af anlægget udenfor.

Derudover er det vigtigt, at bygningen er godt isoleret, hvis du gør brug af en varmepumpe som primær opvarmningskilde, da den ellers ikke kan køre stabilt og du dermed får mindre for dine penge.

3 forskellige typer varmepumper

Når man taler om varmepumper er der tre store spillere, luft til vand varmepumpen, luft til luft varmepumpen og jordvarmepumpen også kendt som et jordvarmeanlæg.

Luft til vand varmepumpen er til dig, som måske ikke har et kæmpe udendørsareal eller ikke ønsker det gravet op. Den er også fordelagtig, hvis du er så heldig at have gulvvarme, der er vandbåren, men har du fjernvarme, er det ikke nødvendigvis den bedste ide. En luft til vand varmepumpe virker ved at udnytte varmeenergien, ligesom en luft til luft varmepumpe, hvorefter varmen kører forbi en varmeveksler. Nu overføres varmen til et kølemiddel, som bliver komprimeret så trykket hæves og temperaturen stiger.

Luft til luft varmepumpen er den billigste af alle varmepumperne og fungerer ligesom luft til vand varmepumpen ved at trække varme fra luften udenfor for derefter at sende den varme luft ind i huset. Luft til luft varmepumpen er både energibesparende og økonomisk fordelagtig. Parcel og sommerhuse er typisk glade for denne type varmepumpe, som derudover også er den billigste og nemmeste at installere.

Ønsker du et effektivt og grønt varmesystem, er et jordvarmeanlæg måske svaret. I modsætning til luft til luft og luft til vand varmepumperne er det en lidt dyre fornøjelse både økonomisk og pladsmæssigt. Jordvarmeanlægget virker, ved at udnytte den varme som du finder i jordens øverste lag. Derefter bliver varmen ledt igennem en lang væskefyldt slange og ind til varmepumpen.

Fordele ved en luft til luft varmepumpe

Der er en række fordele ved at vælge en luft til luft varmepumpe fremfor en jordvarme eller luft til vand varmepumpe eller mere traditionelle varmeanlæg som et gasfyr.

Det er blandt andet væsentlig billigere at installere og du kan desuden spare betydeligt på dine varmeudgifter. Dette gælder primært hvis du skifter fra elvarme til en varmepumpe. Desuden får du også en bedre luftcirkulation i huset, da varmen bliver sendt ud i luften. Desuden kan nogle luft til luft varmepumper også fungere som aircondition i de varme sommermåneder.

Ulemper ved en luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe har dog også en række ulemper. F.eks. er den ikke så godt egnet til normal bebyggelse men primært sommerhuse eller lignende.

Derudover så installeres en luft til luft varmepude typisk i det største rum i huset, hvilket gør, at den varme luft kan have svært ved at bevæge sig rundt og varme de øvrige rum op. Derfor kan en el radiator eller lignende blive nødvendig. Dette er dog nemt løst, da man kan sætte flere blæsere op, dette skruer dog prisen lidt i vejret.

En luft til luft varmepumpe kan heller ikke levere varmt vand, så du skal derfor stadig gøre brug af el til at opvarme vandet i huset. Det betyder dog ikke, at du skal udelukke en varmepumpe helt, for luft til vand varmepumpen varmer nemlig også vandet op.

Med en luft til luft varmepumpe risikerer du også nogle støjgener. Derfor bør du undersøge, hvor meget den støjer, inden du køber den. Det kan være en fordel at få demonstreret den inden købet.

Tilladelser, tilskud og andet at forholde sig til

Ligesom alle andre investeringer er der meget at forholde sig til, her i blandt om det er nødvendigt at få en tilladelse til at installere din pumpe, om du kan få tilskud og meget andet.

Når du installerer en luft til luft varmepumpe, behøver du ikke forholde dig til at få en tilladelse fra kommunen. Du bør dog gøre dig selv den tjeneste og undersøge om du kan få et tilskud til at få installeret din luft til luft varmepumpe, da det typisk er omfattet af det, der hedder håndværkerfradraget. Du kan altså både spare på installation og på brug. I samme ombæring bør du også få registreret din varmepumpe hos BBR, da det er dit ansvar at melde et skift i varmeanlæg.

Derudover er støjniveau og varmebehov en vigtig ting at undersøge. Forskellige pumper larmer nemlig i forskellig grad og du skal finde en der passer til dig og din husstand. Derfor skal du også overveje hvor mange indedele i har behov for, for at varme huset op. Derfor gør du klogt i at snakke med en installatør inden din investering. De er jo eksperterne.