Email: [email protected]

varmepumpeguides.dk

Hovedgaden 29

4600 Ringsted

Ingen telefonisk support

Men vi svare gerne på mails

De vigtigste forskelle på de forskellige typer af varmepumper

Overvejer du at udskifte det gamle fyr med en mere miljørigtig varmepumpe? Synes du, det er svært at finde rundt i de forskellige typer af varmepumper? Det kan være svært at gennemskue, hvordan de forskellige typer af varmepumper fungerer, og hvad forskellen egentlig er. Derfor er der her en lille guide, hvor man kan blive klogere på de vigtigste forskelle.

Luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe fungerer ved, at den tager varmen fra luften udendørs og konverterer den, så den kan blive til varm luft, der kan blæses ind i boligen. En varmepumpe som denne er ideel som alternativ til elvarme. Derfor vil det ofte være en god idé med en luft til luft varmepumpe i sommerhuse eller andre mindre huse, der kun er i et plan.

Varmen bliver blæst ud i huset, og hvis varmepumpen placeres strategisk, og man holder dørene åbne, kan varmepumpen ofte sagtens varme det meste af huset op. Det kommer selvfølgelig an på størrelsen af både hus og varmepumpe, hvor godt den når ud i de fjerneste rum.

En luft til luft varmepumpe kan også bruges som aircondition i de varme sommermåneder. Samtidig sørger den også for et bedre indeklima, da den har et støvfilter, der sørger for renere luft. 

Luft til vand varmepumpe

Ligesom luft til luft varmepumpen, fungerer luft til vand varmepumpen også ved, at man typisk har en udvendig og en indvendig del. Den udvendige del trækker luft ind udefra, og varmen trækkes ud af luften. Forskellen er så, at ved denne type varmepumpe bruges luften til at opvarme vand i husets varmtvandsbeholder – i stedet for luften, der blæses ud.

Det varme vand kan så bruges i vandhanen, bruseren og til at opvarme huset via f.eks. radiatorer eller gulvvarme. Denne type varmepumpe bruges ofte i større sommerhuse eller i helårsboliger og kan f.eks. erstatte gas- eller oliefyr eller elvarme ligesom luft til luft varmepumpen.

Uanset hvilken bygning, man gerne vil opvarme med en varmepumpe, skal bygningen være godt isoleret. Ellers kan varmepumpen ikke varme rummene godt nok op. Temperaturen på det opvarmede vand har svært ved at nå lige så højt op som ved andre varmekilder. Det bør dog ikke være et problem, så længe bygningen er isoleret. Læs mere om varmepumper her og bliv klogere på, om det kan være noget for dig.

Jordvarmepumpe

På samme måde som de andre to varmepumpetyper er varmepumpen, der bruger jordvarme, også energieffektiv og miljøvenlig. Den fungerer ved, at man bruger den varme fra solen, der er gemt i jorden, til at varme en bygning op med. 

Til forskel fra de to andre varmepumpetyper kræver jordvarme et større grundareal. Dette kræves, fordi jordvarmen fungerer ved, at man graver jordvarmeslanger ned i ca. 90 centimeters dybde. Herfra kan varmen i jorden så opvarme væsken i slangerne, der kan bruges til at varme vand inde i huset. Det varme vand kan herefter bruges til opvarmning af huset og brugsvand på samme måde som ved luft til vand varmepumpen.

Hvilken varmepumpe, man skal vælge, afhænger altså bl.a. af bygningens og grundens størrelse.

Erland

Skriv et svar